Traditii de nunta romanesti – frumusetea unei nunti traditionale
- At July 07, 2016
- By Alexandra
- In Blog
0
Frumoasele traditii de nunta romanesti…
Multi dintre mirii nostri aleg ca traditiile de nunta romanesti sa defineasca cea mai frumoasa zi din viata lor iar pe mine personal ma incanta acest lucru. Cred cu tarie ca nunta romaneasca este plina de emotie, intensitate, traditie si obieciuri stravechi care ofera acel plus de magie unei povesti de iubire.
Va doriti o nunta romaneasca autentica? Sau va doriti o nunta moderna, cu accente traditionale? Regasiti mai jos cele mai raspandite traditii de nunta romanesti si veti putea alege cat de mult sa va personalizati nunta astfel incat sa devina o nunta romaneasca memorabila.
Propun sa incepem cu multa emotie.
Â
Petitul. Cea mai simpla varianta a petitului este ca mirele, impreuna cu parintii sa mearga acasa la mireasa, pentru a o cere de sotie. Viitoarea mireasa, alaturi de socrii mici, pregatesc clasica masa a petitului iar acestia traseaza impreuna detaliile frumosului eveniment: nunta.
Acest frumos obicei isi propune sa apropie familiile si mai mult, sa exprime respect in special fata de parinti. Familia are un rol important in viata viitorilor miri si recomand sa tratati cu rabdare si apreciere fiecare intalnire in familie si sa incercati sa va expuneti punctul de vedere intr-o maniera eleganta. 🙂
Nunta romaneasca este, intr-adevar, una dintre cele mai frumoase din lume. Pe langa traditie, obiceiuri de nunta deosebite, pe care le regasiti mai jos, amabilitatea, dorinta si stilul de a petrece al romanilor este de departe unul tare apreciat. Asa ca va recomandam sa alegeti cu sufletul cele mai frumoase traditii de nunta romaneasca, sa fiti mandri ca sunteti romani si sa nu uitati ca frumusetea lucrurilor este data de valoarea lor. Astfel, devin efemere.
Alegerea nasilor. Un element extrem de important in obiceiul de nunta romaneasca. Aceasta alegere trebuie facuta cu sufletul. Clasicele pareri sustin ca nasii parintilor sau copii lor ar trebui sa continue acest special ritual. Uneori e varianta cea mai potrivita, atunci cand nasii cunosc importanta tainei cununiei si mai ales atunci cand aveti o legatura speciala cu acestia. Insa atunci cand legaturile nu se pastreaza, ideal ar fi sa alegeti nasii dintre prietenii cei mai apropiati, speciali, carora le pasa de voi si va vor fi mereu alaturi. Iar voi aveti datoria de a mentine o legatura puternica si bazata pe respect.
In momentul in care va alegeti parintii spirituali, nu uitati de cadou. In unele zone, chiar si in ziua nuntii nasii primesc un cadou din partea mirilor, pe langa clasicul tort al nasei. 🙂
* Cheltuiala cu voalul, lumanarile si slujba religioasa este suportata de catre nasi.
Elementele traditionale. Nunta romaneasca si frumusetea acestor traditii de nunta romanesti sunt evidentiate prin portul popular sau elemente ale portului popular, coronita flori de camp, tesaturi cu motive populare, décor si aranjamente florale rustice.Toate acestea, pentru un plus de autenticitate …
Alaiul de nunta. Ziua nuntii se desfasoara in felul urmator: cavalerii de onoare pornesc alaiul de nunta: merg dupa mire, insotiti de muzicanti. Apoi toata lumea porneste catre casa nasilor iar mirele ii va da nasei buchetul. Mirele, impreuna cu nasii, familia si cavalerii de onoare ajung la mireasa, acolo unde acesta este ajutata de catre domnisoarele de onoare si la final, de catre nasa sa se imbrace si sa-si puna voalul. In momentul in care mirele isi vede aleasa, ii va oferi buchetul de mireasa. Urmeaza prinderea cocardelor in piept, de catre mireasa, ajutata de domnisoarele de onoare. Primul e nasul, apoi mirele apoi parintii si rudele.
Nunta romaneasca presupune ca mersul in alai, la fel ca si intrarea in biserica, sa respecte urmatoarele reguli: primii vor fi domnisoarele de onoare si cavalerii de onoare care sa duca lumanarile celor doi miri. Apoi nasul si mireasa, apoi mirele si nasa. Imediat in urma lor vin socrii mari, apoi cei mici. Atat in coloana, cat si in biserica, mireasa sta intotdeaunala stanga mirelui sau a nasului, iar toate femeile din alai stau de asemenea in stanga barbatilor pe care ii insotesc.
Pana dupa realizarea cununiei, mireasa e la bratul nasului iar mirele alaturi de nasa. La plecarea din biserica, insa, mirii vor merge impreuna, brat la brat, suflet langa suflet.
!! In timpul logodnei, verighetele se pastreaza pe mana dreapta iar dupa cununie, vor fi pastrate pe inelarul mainii stangi.
Dansul mirilor. Obisnuiesc sa spun ca acest moment al dansului mirilor cat si momentul in care mirele vede mireasa sunt cele mai emotionante si in acelasi timp stresante momente ale nuntii. Insa dansul mirilor are farmecul lui, farmec ce va fi resimtit de intreaga sala.Chiar daca toata lumea va priveste in acel moment, trebuie sa fiti mereu cu zambetul pe buze, fara priviri incruntate si atentionari ale greselilor…invitatii nu cunosc pasii dansului vostru iar din sala efectul magic nu poate fi interupt decat de o privire nepotrivita.
Dragii mei, primul dans in calitate de sot si sotie este unul atat de fermecator…cateva minute unice, care va vor apropia pentru totdeauna. Bucurati-va la intensitate maxima. Apoi invitati si nasii la dans.
Furatul miresei. E un moment clasic de nunta romaneasca care si-a pastrat latura amuzanta si astazi. Atat timp cat mireasa nu lipseste mult din sala, acest simpatic obicei are rolul sau de a destinde atmosfera. Acordati maxim 20 minute din timpul nuntii voastre altfel lumea isi va pierde interesul.
Aruncarea buchetului. Traditia romneasca spune ca fata nemaritata care va prinde buchetul va fi urmatoarea la maritis. Acest moment este dedicat in totalitate fetelor nemaritate de la nunta si domnisoarelor de onoare. Dragi mirese, daca nu vreti sa aruncati buchetul vostru, se practica aruncarea buchetului de rezerva.
Tortul mirilor. Clasica nunta romaneasca apreciaza momentul tortului miresei, moment in care toate privirile se indreapta catre tort, artificii si emotia mirilor.Invitatii canta “La Multi Ani”, traiesc magia momentului si asteapta curiosi desertul. Acest moment nu trebuie sa intazie sa apara si daca vedeti ca lumea pleaca mai devreme decat va asteptati, alocati atentie muzicii si serviti tortul mai repede decat era programat.
Frumusetea traditiilor de nunta romanesti se resimte pe tot parcursul nuntii si se termina cu momentul in care mirele trece pragul camerei cu mireasa in brate. Nu-i asa ca e minunat?
Unele obiceiuri au fost imprumutate din alte culturi, dar s-au adaptat rapid la nunta romaneasca: petrecerea burlacilor, “something old, something new, something borrowed, something blue”, adica “ceva vechi, ceva nou, ceva de imprumut si ceva albastru.  Sau acela al tinutelor domnisoarelor de onoare, care ar trebui sa poarte rochii identice.
Cel mai intens gand de dupa nunta romaneasca este regretul ca s-a terminat…tot ce e frumos parca trece mai repede dar efectul este unul de durata, nu-I asa?
Actul casatoriei este unul sacru si indiferent daca urmati frumoasele obiceiuri de nunta romanesti sau nu, pasul si alegerea pe care ati facut-o in frumoasa zi a nuntii voastre, merita atentie, respect si pasiune pentru tot restul vietii.
PS. Stiati ca urarea „casa de piatra” nu se refera strict la ideea de locuinta zidita din piatra pentru tineri, ci mai ales la intemeierea unui camin care va fi locuit de suflet in preexistenta, perioada deschisa de actul prenuptial si inchisa de nastere?
Va doresc o nunta romaneasca reusita,
Alexandra Pantea
Event planner Noblesse Flowers & Events